ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Παίζουμε με το ρεύμα; Ένα ταξίδι στα καλλιτεχνικά ρεύματα.

4-5 ετών

Ντανταϊστές, Φωβιστές, Pop Art, 1 Νούμερο 31, Κυβιστές, Fluxus, Ιμπρεσιονιστές, Μίκυ Μάους και Μπάτμαν. Πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους;

Στο φετινό μας εργαστήριο «Παίζουμε με το ρεύμα;» κάθε μήνα θα εξερευνούμε και θα ανακαλύπτουμε ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό κίνημα. Τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με τους κυριότερους εκπροσώπους του κάθε ρεύματος και τα πιο γνωστά έργα τους.

Με τη βοήθεια των παραμυθιών τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της κάθε εποχής, πίνακες, γλυπτά, κολλάζ θα ζωντανεύουν μπρος στα μάτια των παιδιών.
Η μουσική θα μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής και, στο τέλος, θα πειραματιζόμαστε και θα φτιάχνουμε έργα με τις τεχνικές και τα υλικά του κάθε κινήματος.

Μια δημιουργική διαδικασία: Όλα είναι αλληλένδετα. Ο λόγος ενεργοποιεί τη φαντασία. Η φαντασία ζωντανεύει εικόνες. Οι εικόνες γεννούν την έμπνευση. Κι εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι τα υλικά για να την αλλάξουν και να την πάνε σε δικά τους μονοπάτια.  Η τεχνική σφραγίζει το ταξίδι δίνοντας την τελική μορφή- το έργο.

Αυτή τη χρονιά θα αφήσουμε και τους γονείς να ρίξουν μια μικρή ματιά στο εργαστήριο μας! Στο τέλος κάθε εργαστηρίου γονείς και παιδιά θα έχουν μια κοινή αποστολή: αναζήτηση μέσα στο Μουσείο, δημουργία έργου, χρήση application και άλλα πολλά. Γονείς ετοιμαστείτε να παίξετε!

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Φεβρουάριος 2017

Μέσα από τον καθρέφτη!  Pop Art*
Κυριακή 19/2, 11:30-13:00

Ένας καθρέφτης μαγικός, δέκα πορτρέτα και ένα μήλο. Αυτά είναι τα στοιχεία της ιστορίας μας για το αποκριάτικο μας εργαστήριο!

Πώς βρέθηκαν όμως στο εργαστήριο μας η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Τζοκόντα, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Τζων Λένον, ο Μάο Τσε Τουνκ, ο Τσε Γκεβάρα, ο Μίκυ Μάους και ο Μπάτμαν;

Με τη βοήθεια των πορτρέτων του Andy Warhol, David Hockney του και του κινήματος της Pop Art, τα παιδιά θα δουν και θα ακούσουν μια ιστορία γνωστή σε όλους!

Στην συνέχεια, θα φτιάξουν τα δικά τους Pop Art πορτρέτα με την τεχνική της μονοτυπίας και του κολάζ.

Στο τέλος, γονείς και παιδιά θα φωτογραφηθούν και με τη βοήθειa συγκεκριμένων applications θα μετατρέψουν τη φωτογραφία τους σε Pop Art πορτρέτο.


Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Pop-Art* (Ποπ-Αρτ): καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε αρχικά στη Βρετανία στις αρχές του ’50 και αργότερα, στο τέλος της δεκαετίας, στις Η.Π.Α.. Η Ποπ-Αρτ αντλούσε την έμπνευσή της από τις εικόνες της καταναλωτικής κοινωνίας και της λαϊκής κουλτούρας, όπως οι διαφημίσεις, τα έντυπα και οι ταινίες.  Αυτό το γεγονός περιόρισε τη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και της υψηλής τέχνης.

Μάρτιος 2017

Momotaro
Σουρεαλισμός*- Abstraction-Création*
Σάββατο 11/3, 11:00-12:30 & Κυριακή 19/3, 11:30-13:00

Στη μακρινή Άπω Ανατολή ο Μομοτάρο τολμάει και τα βάζει με τα φοβερά και τρομακτικά τέρατα Όνι και γίνεται ήρωας σπουδαίος.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα δουν τους ήρωες του παραμυθιού μέσα από τα γλυπτά του Jean Arp και της Barbara Hepworth.

Αφαιρετικές και καμπύλες μορφές θα γίνουν η έμπνευσή μας για να δημιουργήσουμε τους ήρωες του παραμυθιού από πηλό. Το κίνημα του Σουρεαλισμού και η ομάδα της Abstraction-Création θα μας οδηγήσουν να φτιάξουμε ονειρικές και λιτές φιγούρες, μεγαλόσωμα τέρατα και απροσδιόριστα γλυπτά.|

Στο τέλος γονείς και παιδιά θα αναζητήσουν στους ορόφους του μουσείου το ειδώλιο που θα τους δώσει έμπνευση για να πλάσουν τον δικό τους ήρωα!

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Σουρεαλισμός*: (<sur + realism: πάνω από την πραγματικότητα) κίνημα που αναπτύχθηκε στο Παρίσι στις αρχές του ’20 ως ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα. Οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν παράλλογες σκηνές με φωτογραφική ακρίβεια, δημιουργούσαν παράξενα πλάσματα από καθημερινά αντικείμενα και χρησιμοποιούσαν τεχνικές που επέτρεπαν στο ασυνείδητο να εκφραστεί ελεύθερα.

Abstraction-Création*: (Αφαίρεση-Δημιουργία) ομάδα που δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1931 ως αντίδραση στην επιρροή του Σουρρεαλισμού. Η ομάδα ξεκίνησε με στόχο να προάξει την αφηρημένη-αφαιρετική τέχνη στον αντίποδα της αναπαραστατικής που επικρατούσε από τη δεκαετία του ’20. Πολλοί καλλιτέχνες που ανήκαν στον Σουρρεαλισμό εισχώρησαν στην ομάδα. Κάποιοι απ’αυτούς επηρεάστηκαν από την ομάδα και μετά συνέχισαν το έργο τους απέχοντας απ’αυτή.


Πληροφορίες

4-5 ετών

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου & την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Πληροφορίες - Κρατήσεις
Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00

Εισιτήριο: €10

Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7