ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

«Νομάδες - Περιπλανητές του κόσμου»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από τις τούνδρες της Μογγολίας στην έρημο Σαχάρα, από τις πεδιάδες της Οκλαχόμα στα βουνά του Αφγανιστάν, από την Πίνδο στην Τασμανία και από την Αρχαιότητα στο Τώρα. Σε όλα αυτά τα μέρη θα περιπλανηθούμε στο φετινό μας εργαστήριο, μαζί με τις νομάδες του κόσμου.

Θα ακολουθήσουμε τα καραβάνια τους, θα στήσουμε τις σκηνές τους, θα ακούσουμε τις ιστορίες και τις μουσικές τους και θα δούμε πώς ζουν και ποιες ήταν οι συνήθειές τους. Η ζωή και οι συνήθειες των νομάδων θα μας δώσουν έμπνευση για να φτιάξουμε μακέτες, σκηνές, γλυπτά, καραβάνια, στολίδια, υφαντά και άλλα πολλά. Θα παρατηρήσουμε τα μοτίβα τους, θα δούμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, θα κατανοήσουμε τα μυστικά μηνύματα τους και, στη συνέχεια, θα τα συνθέσουμε όλα αυτά στα δικά μας έργα.Και σ’ αυτό μας το ταξίδι, όμως δεν θα αφήσουμε έξω τους γονείς. Στο τέλος κάθε εργαστηρίου θα γίνονται βοηθοί μας σε μία δραστηριότητα.

Ελάτε να περιπλανηθούμε μαζί στους δρόμους των νομάδων!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αντωνία Βέλλιου 
Αφηγήτρια 

Δέσποινα Σακελλαρίου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Κούτσι. Το χαλί των ονείρων.
Σάββατο 20/1, 11:00-12:30 & Κυριακή 28/1, 11:30-13:00

Στις αχανείς στέπες της κεντρικής Ασίας ο ήλιος καίει ανελέητα το καλοκαίρι και το χιόνι καλύπτει τα πάντα το χειμώνα.

Η φυλή των Κούτσι, όμως, που μετακινούνται από τα βουνά του Αφγανιστάν ως τις κοιλάδες του Ινδού ποταμού, βρήκαν τον τρόπο να επιβιώσουν σ’αυτές τις ακραίες συνθήκες. Καλύπτουν τις σκηνές τους από άκρη σε άκρη με τα χειροποίητα μάλλινα χαλιά τους κι, έτσι, είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Εκεί, κάθε βράδυ, κάθονται αναπαυτικά για να ακούσουν τον παραμυθά να τους λέει παραμύθια και ιστορίες από τους προγόνους τους για να μην ξεχνάνε ποτέ ποιοι είναι και από πού έρχονται. Έτσι, κι εμείς θα καθίσουμε αναπαυτικά στη δική μας σκηνή για να ακούσουμε πως ένα χαλί έσωσε τη ζωή ενός βασιλιά και γιατί οι Κούτσι κουβαλάνε πάντα μαζί τους ένα σάκο αλατιού.

Επιστρέφοντας στο εργαστήριο μας θα δούμε τα πολύχρωμα ρούχα και υφαντά τους, τα χαρακτηριστικά κοσμήματα και τους μοναδικούς σάκους αλατιού. Θα παρατηρήσουμε τα μοτίβα τους, θα ακούσουμε την κρυφή σημασία τους και θα υφάνουμε τους δικούς μας σάκους. Θα τους στολίσουμε με μαλλιά, υφάσματα, τσόχες και άλλα και θα κρύψουμε ανάμεσα στα μοτίβα το δικό μας μήνυμα. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα υφάνουν σ’ έναν αυτοσχέδιο μικρό αργαλειό το δικό τους χαλί των ονείρων.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7

Πληροφορίες - Κρατήσεις
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00