ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

«Νομάδες - Περιπλανητές του κόσμου»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από τις τούνδρες της Μογγολίας στην έρημο Σαχάρα, από τις πεδιάδες της Οκλαχόμα στα βουνά του Αφγανιστάν, από την Πίνδο στην Τασμανία και από την Αρχαιότητα στο Τώρα. Σε όλα αυτά τα μέρη θα περιπλανηθούμε στο φετινό μας εργαστήριο, μαζί με τις νομάδες του κόσμου.

Θα ακολουθήσουμε τα καραβάνια τους, θα στήσουμε τις σκηνές τους, θα ακούσουμε τις ιστορίες και τις μουσικές τους και θα δούμε πώς ζουν και ποιες ήταν οι συνήθειές τους. Η ζωή και οι συνήθειες των νομάδων θα μας δώσουν έμπνευση για να φτιάξουμε μακέτες, σκηνές, γλυπτά, καραβάνια, στολίδια, υφαντά και άλλα πολλά. Θα παρατηρήσουμε τα μοτίβα τους, θα δούμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, θα κατανοήσουμε τα μυστικά μηνύματα τους και, στη συνέχεια, θα τα συνθέσουμε όλα αυτά στα δικά μας έργα.Και σ’ αυτό μας το ταξίδι, όμως δεν θα αφήσουμε έξω τους γονείς. Στο τέλος κάθε εργαστηρίου θα γίνονται βοηθοί μας σε μία δραστηριότητα.

Ελάτε να περιπλανηθούμε μαζί στους δρόμους των νομάδων!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αντωνία Βέλλιου 
Αφηγήτρια 

Δέσποινα Σακελλαρίου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

Σαρακατσάνοι. «Κάπου βελάζουν πρόβατα, κάπου βροντούν κουδούνια»
Σάββατο 21/4, 11:00-12:30 & Κυριακή 29/4, 11:30-13:00

Νομάδες από πανάρχαια γενιά, τσελιγκάδες, τσοπάνοι, προβαταραίοι, χωρίς δική τους γη και μόνιμη κατοικία, περήφανοι ταξιδευτές σε λόγγους και βουνά, αυτοί ήταν οι Σαρακατσαναίοι.
Κατέβαιναν στα χειμαδιά του Αγίου Δημητρίου και ανέβαιναν στα βουνά στη γιορτή του Αϊ-Γιώργη. Η ζωή τους ήταν ένα ταξίδι, μια αδιάκοπη μετακίνηση. Ποτέ όμως δεν ξεχνούσαν ποιοι ήταν και από πού έρχονταν. Κι  αυτό φρόντιζε να τους το θυμίζει κάθε βράδυ στο κονάκι του τσέλιγκα, ο πιο γέρος απ’ όλους με τα παραμύθια του.

Σε αυτό το εργαστήρι, στο δικό μας κονάκι, θα πούμε την ιστορία του Αϊ-Γιώργη που τα έβαλε με το δράκο για να πάρει πίσω το νερό και έσωσε ολάκερη την πολιτεία. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε σ’ ένα σαρακατσάνικο τσελιγκάτο για να δούμε πως έστηναν τις καλύβες και τις στάνες τους. Θα πάμε στο εσωτερικό τους για να παρατηρήσουμε πως τις εξόπλιζαν με «λιγκέρια»,  μάλλινες βελέτζες και σοφράδες. Θα δούμε τα μοτίβα που φτιάχναν οι γυναίνες πάνω στα υφαντά τους και πώς αυτά μοιάζουν με γεωμετρικά σχήματα. 
Μετά, θα πάρουμε σόλες και θα φτιάξουμε αυτοσχέδιες σφραγίδες για να κάνουμε τα δικά μας μοτίβα πάνω σε υφάσματα, χαρτιά, αλουμινόχαρτα και άλλα. 

Και όταν τελειώσουμε, θα καλέσουμε τους γονείς να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια σαρακατσάνικη καλύβα με χαρτί, ξύλα και άχυρα και να τη στολίσουμε με τα δικά μας πρωτότυπα μοτίβα!

Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7

Πληροφορίες - Κρατήσεις
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00