ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Φωτοϊστορίες. Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο της φωτογραφίας

5-7 & 7-10 ετών

Η φωτογραφία είναι μια τέχνη παρατήρησης. Δεν έχει να κάνει πολύ με τα πράγματα που βλέπουμε, αλλά κυρίως με τον τρόπο που τα βλέπουμε. Μέσα από παιχνίδι, κατασκευές και πειραματισμούς θα γνωρίσουμε το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας. Εμείς οι ίδιοι θα κατασκευάσουμε τη πρώτη φωτογραφική μηχανή (camera obscura) , θα παίξουμε με το φως και τη σκιά, θα μεταμορφωθούμε και θα μεταμορφώσουμε τις εμπειρίες μας σε εικόνες.

Για να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας και τα συναισθήματά μας, θα φτιάξουμε φωτοϊστορίες, χάρτες της καθημερινότητάς μας και πορτρέτα του εαυτού μας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, αφού εξοικιωθούμε με την ιστορία της φωτογραφικής τέχνης, τις τεχνικές της φωτογράφισης και της παρατήρησης, θα μπορέσουμε να αφηγηθούμε τις δικές μας προσωπικές ιστορίες,  να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας.

με την εικαστικό & Art Therapist, Νιόβη Σταυροπούλου.

Φωτογραφία και Σουρεαλισμός

Η σουρεαλιστική φωτογραφία είναι η δημιουργία ενός κόσμου ή αλλιώς μια εικόνα που πηγαίνει πέρα από το φυσικό κόσμο, όπως τον ξέρουμε. Συνήθως απεικονίζει κάτι το οποίο θα ήταν αδύνατο στην πραγματική ζωή ή παραποιεί  ή  κινείται πάνω στη  γραμμή που ορίζει τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό.

Απρίλιος 2017 | για παιδιά 5-7 ετών

Camera obscura  και φωτογραφία pinhole

Κυριακή 9/4, 11:30-13:30

Τι σημαίνει φωτογραφία; Ποιος είναι ο Leonardo Da Vinci και τι έκανε το 1490; Τι θα συμβεί αν σκοτεινιάσουμε το χώρο του μουσείου και αφήσουμε μόνο μια τρύπα να περνάει το φως; Τι είναι οι pinhole κάμερες ή αλλιώς, camera obscura και γιατί οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι ανάποδες; Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους camera obscura και θα πειραματιστούν με τη φωτογραφία pinhole.

____

Οπτικά παιχνίδια
Σάββατο 22/4, 11:00-13:00

Οι κινούμενες εικόνες, είναι πραγματικά εικόνες που κινούνται; Ποιά εκθέματα του μουσείου  αποτυπώνουν τις πρώτες απόπειρες απόδωσης της κίνησης;

Τι είναι το Θαυματρόπιο, το Πραξινοσκόπιο, το Φιλοσκόπιο, το  Φαινακιστοσκόπιο, και το Ζωοτρόπιο.

Σε αυτό το εργαστήρι θα ανακαλύψουμε τις αρχές της κινούμενης εικόνας και θα κατασκευάσουμε μερικά από τα οπτικά παιχνίδια (όπως το ζωοτρόπιο) που αποτελούν τους πρόγονους του animation.

Απρίλιος 2017 | για παιδιά 7-10 ετών

Οπτικά παιχνίδια
Κυριακή 2/4, 11:30-13:30

Οι κινούμενες εικόνες, είναι πραγματικά εικόνες που κινούνται? Ποιά εκθέματα του μουσείου  αποτυπώνουν τις πρώτες απόπειρες απόδωσης της κίνησης?

Τί είναι το Θαυματρόπιο, το Πραξινοσκόπιο, το Φιλοσκόπιο, το  Φαινακιστοσκόπιο, και το Ζωοτρόπιο.

Σε αυτό το εργαστήρι θα ανακαλύψουμε τις αρχές της κινούμενης εικόνας και θα κατασκευάσουμε μερικά από τα οπτικά παιχνίδια (όπως το ζωοτρόπιο) που αποτελούν τους πρόγονους του animation.
____

Κι όμως κινείται.
Κυριακή 23/4, 11:30-13:30

Πότε και πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα κινούμενα σχέδια? Ποια ήταν η πρώτη ταινία που έκανε τον Μίκη γνωστό; Πώς μια σειρά από σχέδια γίνονται ταινία;

Μια ιστορία φανταστική θα υφανουμε με παιχνίδια και ιδέες, Θα φτιάξουμε storyboard, θα επιλέξουμε τα υλικά που μας ταιριάζουν (πλαστελίνη, κιμωλία, χαρτί, κλωστες κλπ) και θα της δώσουμε μορφή.

Στη συνέχεια, θα την εμψυχώσουμε φωτογραφίζοντας την καρέ καρέ.  Θα περάσουμε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και θα κάνουμε το editing. Θα βάλουμε μουσική και αστείους ήχους, και το ταινιάκι μας είναι έτοιμο!

Πληροφορίες

5-7 & 7-10 ετών

Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου

Πληροφορίες & Κρατήσεις 
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Εισιτήριο: €12

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10