ΠΑΙΔΙΑ 5-7 ΕΤΩΝ

«Ένα Μουσείο στα μέτρα μου» | 5-7 ετών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το θέμα των φετινών εργαστηρίων είναι τα μουσεία του κόσμου. Μικρά και μεγάλα μουσεία, γνωστά και λιγότερο γνωστά. Μουσεία τέχνης, αρχαιολογικά, αλλά και άλλα πρωτότυπα, περίεργα και μοναδικά μουσεία.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να  ανακαλύψουν όλα αυτά τα μουσεία, να μάθουν για τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε αυτά και χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και να γνωρίσουν το έργο γνωστών, και όχι μόνο, καλλιτεχνών.

Τα μουσεία θα «έρθουν» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από περιηγήσεις, αφηγήσεις , προβολές, παιχνίδια ρόλων και κατασκευές. Τα παιδιά θα.. φέρουν τα μουσεία στα μέτρα τους δημιουργώντας, με έναν ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, τα δικά τους  έργα, τις δικές τους εκθέσεις και τα δικά τους μουσεία με πολλά και διάφορα υλικά, φαντασία και παιχνίδι.

Ελάτε να γνωρίσουμε τα μουσεία του κόσμου μαζί!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Νιόβη Σταυροπούλου
Εικαστικός - Art Therapist

Χρυσούλα Πλακιώτη
Εικαστικός - Art Therapist

ΤO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

Τι συνδέει το “George Eastman Museum” στη Νέα Υόρκη με τη “Camera Obscura” του Εδιμβούργου;
Κυριακή 1/4, 11:30-13:30

Ποιος είναι ο George Eastman* και τι περιέχει το μουσείο στην Νέα Υόρκη με το όνομα του; Τι υπήρχε πριν τις ψηφιακές μηχανές και πόσο πίσω πάει η ιστορία της Φωτογραφίας;

Σε αυτό το εργαστήριο θα εξερευνήσουμε την ιστορία της φωτογραφίας και θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, τότε που κατασκευάστηκε η πρώτη φωτογραφική μηχανή (camera obscura).
Ένα σκοτεινό δωμάτιο, ή αλλιώς κουτί (camera obscura), με μια αντανακλαστική επιφάνεια στη μία πλευρά και ένα μικρό διάφραγμα στην αντίθετη, θεωρείται η πρώτη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο!  Αρχικά χρησιμοποιούνταν για την ασφαλή παρακολούθηση των ηλιακών εκλείψεων, ή ως βοήθημα στο καλλιτεχνικό σχέδιο του 15ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες συνειδητοποιώντας ότι μπορούσαν  με αυτήν να εντοπίσουν τα περιγράμματα των κτιρίων, των δέντρων, των σκιών και των ζώων την χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο στη δημιουργία των έργων τους. Τα παιδιά θα μάθουν πώς οι κάμερες (και τα δικά τους μάτια!) βλέπουν τον κόσμο, μετατρέποντας έναν από τους χώρους του μουσείου σε camera obscura. Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την λειτουργία αυτής της φωτογραφικής μηχανής να κατασκευάσουν τα ίδια την δική τους κάμερα obscura και να την πάρουν σπίτι! 

*Ο George Eastman εφηύρε την κάμερα Kodak, καθιστώντας τη φωτογραφία προσβάσιμη στο κοινό.


...Kαι μετά ξύπνησα! 
“The Dali Museum“
Σάββατο 21/4, 11.00-13.00

Θα βουτήξουμε στον κόσμο του Νταλί και θα εξερευνήσουμε διάσημους πίνακες μέσα από το 10’ βίντεο εικονικής πραγματικότητας που προσφέρει online το Μουσείο “The Dali Μuseum“ στην Αμερική. 

Θα γνωρίσουμε το κίνημα του σουρεαλισμού μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, θα ονειρευτούμε και θα  πειραματιστούμε με την αυτόματη γραφή σε μεγάλες επιφάνειες. Με την τεχνική του κολλάζ και στοιχεία από τα έργα του Νταλί  θα αποτυπώσουμε τα δικά μας όνειρα και θα περιπλανηθούμε σε φανταστικούς κόσμους.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10

Πληροφορίες - Κρατήσεις  
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00