ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Cycladic Café

Ένα μοναδικό σημείο συνάντησης του πολιτισμού με τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης, που συνδυάζει τις λιτές κυκλαδικές γραμμές με αυθεντικές κυκλαδικές γεύσεις. Για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό.

Η πρόσφατη ανακαίνιση του Cycladic Café είχε στόχο την αναδιαμόρφωση του χώρου σε ένα σύγχρονο σημείο συνάντησης, με την ατμόσφαιρα μιας ‘κρυμμένης όασης’ φωτός και βλάστησης στο κέντρο της πόλης. Το νέο σχέδιο θα επιτρέψει στο Μουσείο να διευρύνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων, θέτοντας το πεδίο για νέα προγράμματα με στόχο ένα διαρκώς ευρύτερο κοινό.

Το πλημμυρισμένο με φως αίθριο γίνεται ο προορισμός της διαδρομής του επισκέπτη η οποία διακρίνεται από την εναλλαγή φωτός με σκιάς. Ο προορισμός, αυτή η δημιουργημένη αστική όαση στο εσωτερικό του δομημένου όγκου αποτελεί μία στάσησε ένα καθεστώς συνεχόμενης κίνησης. Μια ανάπαυλα δροσιάς, απαλού φωτός και ζωηρής βλάστησης αποκολλημένη από την πολύβοη σκηνή του κέντρου της Αθήνας.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτ-Τετ-Παρ-Σαβ: 10.00-17.00
Πεμπτη: 10.00-20.00
Κυριακή: 11.00-17.00

Κρατήσεις
Τ. 2107228321 (εσωτ. 129)

| WiFi ελεύθερο για το κοινό.
| Δεν απαιτείται εισιτήριο Μουσείου για την είσοδο στο Cycladic Café
| Οι Φίλοι του ΜΚΤ έχουν 10% έκπτωση (η κάρτα μέλους καλύπτει group έως 4 ατόμων)

Εικόνες

Οι χώροι

Ο σύγχρονος σχεδιασμός του νέου Cycladic Café έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου.

Το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη, σήμα κατατεθέν του νέου Cycladic Café, δημιουργεί διακριτικές φωτοσκιάσεις ενώ το φυσικό φως που διαχέεται στο χώρο συμπληρώνει φωτισμός με την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ. Κύρια χαρακτηριστικά του χώρου είναι η λιτότητα, η αφαίρεση, το μέτρο και η αρμονία. Παράλληλοι μαρμάρινοι πάγκοι συνδυάζονταιμε φυτά που φτάνουν μέχρι την οροφή του Αιθρίου -υπό τη μελέτη και επίβλεψη της Doxiadis+ Αγγελική Μαθιουδάκη, Αρχιτέκτων, Αρχιτέκτων Τοπίου.

Η αίσθηση που θέλαμε να δώσουμε με τον τεχνητό φωτισμό στο Café του Μουσείου σε σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ είναι αυτή του άχρονου και του άυλου. Δίχως πρόθεση να μιμηθούμε το φυσικό φως, επιλέξαμε λευκό φωτισμό που διαπερνά την αέρινη οροφή-γλυπτό του Στέλιου Κόη δημιουργώντας διακριτικές φωτοσκιάσεις στον χώρο, ενώ φωτεινές πινελιές-τονισμοί υπογραμμίζουν την αρχιτεκτονική ισορροπώντας την λειτουργικότητα με την αισθητική του χώρου.

Η φύτευση μεταμορφώνεται δια χειρός Doxiadis+ των οποίων οι καινοτόμες και βραβευμένες μελέτες συνθέτουν τα ανθρωπογενή και φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος αποβλέποντας σεμια νέα μορφή συμβίωσης. Μία ποικιλία από τροπικά και σκιανθεκτικά, χαμηλά, μεσαία και ψηλά φυτά, όπως οφιοπόγονες, φτέρες, σπαράγγια, ράπις, κέντιες, κισσοί, κ.ά. χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα παχύ σκούρο πράσινοφόντο κάτω από την ομπρέλα των πελώριων φίκων που προϋπήρχαν.

Συχνά, στον χώρο του αιθρίου οργανώνονται μικρές εκθέσεις και εικαστικές παρεμβάσεις (Jeff Koons, Franz West, Κωνσταντίνος Κακανιάς κ.α.) που στόχο έχουν να φέρουν του επισκέπτες σε επαφή με δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών.

Η διακόσμηση και ο εξοπλισμός του καφέ αλλάζουν τακτικά και εμπνέονται από τις εκθέσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς στο μουσείο.

Το μενού

Γεύσεις και αρώματα κυκλαδικής γης με αγνές πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά.

Σάντουιτς που συνδυάζουν φρεσκοψημένα ψωμιά (ζέα, πολύσπορο, ολικής, κ.ά.) με διαλεχτά τυριά κυκλαδικών νησιών και άλλα ολόφρεσκα υλικά, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα snack, σύμφωνα με τη σύγχρονη υγιεινή διατροφή. Τα μοναδικά αυγά ποσέ, από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό αχνιστό σπανάκι, σε συνδυασμό με λαχταριστές ομελέτες και ποικιλία ροφημάτων καθιστούν το Μουσείο ιδανικό προορισμό για ολοκληρωμένο πρωινό ή brunch.

Οι επιλογές για ελαφριά γεύματα ξεκινούν με σούπα λαχανικών ημέρας. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουμε τις λεπτές φέτες από Αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι, μαριναρισμένες με θαλασσινό αλάτι, μοσχολέμονο, χυμό από πορτοκάλι και μυρωδικά, σερβιρισμένες με σαντορινιά κάπαρη και αρώματα από τζιντζερ. Η ελληνική σαλάτα με καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια μαριναρισμένα με αγουρέλαιο και κάπαρη κερδίζει τις εντυπώσεις ενώ η πράσινη σαλάτα με μελωμένη ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες, ψητό χαλούμι στη σχάρα και σάλτσα με βαλσάμικο και πετιμέζι.

Στα ζεστά πιάτα οι εναλλακτικές μας συμπληρώνονται καθημερινά από πιάτα ημέρας. Το πιάτο-«υπογραφή» του Cycladic Café είναι το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα, με σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα που σερβίρεται με πουρέ από τρυφερά λαχανικά και σαλάτα με πλιγούρι.

Δυνατή γευστική πρόταση είναι επίσης το σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος με τηγανιτές πατάτες Νάξου και δροσερό γιαούρτι με ψιλοκομμένο αγγούρι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε επίσης τα χειροποίητα ζυμαρικά του χωριού με σπιτική σάλτσα από αυγουστιάτικες τομάτες, βασιλικό και παρθένο ελαιόλαδο καθώς και φρεσκοτριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου.

Λίστα ελληνικών κρασιών μικρών παραγωγών αλλά και πολύ καλές επιλογές για ποτήρι κρασί συνοδεύουν κάθε γούστο και γεύση. Η γευστική εμπειρία κορυφώνεται με ποικιλία λαχταριστών επιδορπίων που προτείνει καθημερινά ο ζαχαροπλάστης του Cycladic Café.

Το menu επιμελείται η Begnis Catering.

Εταιρικές εκδηλώσεις

Μπορείτε να οργανώσετε ειδικές εκδηλώσεις εκτός των ωρών εργασίας του Μουσείου, μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Επικοινωνίας και Ανάπτυξης.

Επικοινωνία εταιρικών events
Χριστίνα Κορατζάνη
ckoratzani@cycladic.gr | Τ. 210-7228321 (εσωτ. 116)

Συνεργάτες

  • φύτευση | φυτά
  • φωτισμός